Osteopatia ei ole tekniikka vaan ammatti

Toisinaan suuri vaihtelevuus eri osteopaattien hoitotyylien välillä herättää kummastusta. Osa osteopaateista käsittelee hyvin suoraviivaisesti manipuloiden ja mobilisoiden niveliä, venyttäen lihaksia ja painellen kipupisteitä. Toiset taas asettelevat kehoa eri asentoihin ja pitelevät käsiään kehonosien alla tai päällä. Ja kaikkea siltä väliltä.

Tämä johtuu siitä, että osteopatia ei ole tekniikka, vaan se on ammatti, jolla on toimenkuva ja rooli terveydenhuollossa. Siinä käytetään erilaisia menetelmiä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Jos tavoite saavutetaan koskematta asiakkaaseen, pelkästään puhumalla ja ohjaamalla, on osteopaatti tehnyt työnsä hyvin. Useimmiten hoito kuitenkin sisältää jonkinlaista manuaalista käsittelyä, ja manuaalinen hoito onkin osteopaatin keskeisintä osaamisaluetta.

Osteopaattia kiinnostaa kehon toiminta, toiminnan häiriöt ja häiriöiden normalisoituminen. Ei tekniikoiden tekeminen. Hoidolla pyritään luomaan mahdollisimman hyvät edellytykset paranemiselle, toipumiselle ja kuntoutumiselle. Tähän päästään monin tavoin, sillä lähestulkoon kaikkien manuaalisten terapiamenetelmien keskeisin vaikutuskanava on hermostollinen.

Seuraavassa listattuna joitakin osteopaattien käyttämiä hoitomenetelmiä:

– artikulaatio
– oskillaatio
– Still technique
– mobilisaatio (low velocity moderate amplitude springing, LVMA)
– manipulaatio (high velocity low amplitude thrust, HVLA)
– specific adjustment technique (SAT)
– muscle energy technique (MET)
– myofascial release (MFR)
– fascial unwinding
– balanced ligamentous tension
– positional release
– counterstrain
– triggerpiste-inhibitio
– neuraalikudoksen mobilisaatio
– general osteopathic treatment (GOT)
– total body adjustment (TBA)
– lymfaattiset tekniikat
– kraniaaliset tekniikat
– viskeraaliset tekniikat

Kaikki tässä luetellut menetelmät eivät sisälly kaikkien koulujen opetussuunnitelmiin, vaan koulujen välillä on variaatiota ja painotuspisteitä. Ammatillisen kasvun myötä kunkin yksittäisen osteopaatin metodologiaan valikoituu tiettyjä tekniikoita ja toiset saattavat jäädä kokonaan pois. Kaikki osteopaatit eivät välttämättä perehdy kaikkiin menetelmiin uransa aikana ja toisaalta uusia hoitotapoja kehitellään jatkuvasti lisää. Tekniikoilla ei ole väliä, vaan tavoitteiden saavuttamisella: sillä, että hoidon jälkeen keho tuntuu taas mukavalta ja toimii hyvin.

Scroll to top