Kuuluisiko hoidon olla kivuliasta?

Moni on tottunut ajattelemaan, että manuaalisen hoidon täytyy tuntua kivuliaalta jotta se auttaa. Vähän niinkuin lääkkeen pitää maistua pahalta, tai se ei ole oikeasti lääkettä. Kivun ja manuaalisen terapian vaikutusmekanismit tuntien en keksi ainuttakaan hyvää syytä, miksi manuaalisen terapian pitäisi sattua. Mitä lisähyötyä kivun tuottamisella saadaan? Jos haluat musiikin hiljaisemmalle, onnistuuko se siten että väännät volyymia kovemmalle?

Manual Therapy -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että jos kroonisesta selkäkivusta kärsiviä satutettiin muualle, herkistyi heidän selkäkipunsa ärsytykselle. Näin kävi 73%:lle alaselkäkipuisista, mutta myös 31%:lle kivuttomista verrokeista. Osa kivuttomista (36%) kyllä koki, että kivun tuottaminen muualle sai alaselän ärsytyksen tuntumaan lievemmältä. Kuitenkin alaselkäkipuisista vain 11% koki samoin.

Kannattaako siis manuaalisessa hoidossa tuottaa kipua? En voi suositella kivuliaita käsittelyitä, enkä tee niitä itse. En pidä kivun tuottamista tarpeellisena tai hyödyllisenä, ja tiedostan varsin hyvin siihen liittyvän potentiaalisen haitan. Jotkut yksinkertaisesti pitävät makeankipeästä hieronnasta, mutta kliinisessä manuaalisessa terapiassa kivun tuottamiselle ei ole mielestäni hyviä perusteluja, etenkään kivunhoidossa. Sitten taas kuntouttavassa harjoittelussa voidaan mennä epämukavuusalueelle ja jopa kipuun asti.

Käsitys manuaalisen hoidon tuottaman kivun välttämättömyydestä perustuu tietysti uskomukseen siitä, että kovalla käsittelyllä kudokset muokataan uuteen uskoon. Uskomus on perusteeton, mutta varsin laajalle levinnyt sekä terapeuttien että heidän asiakkaidensa keskuudessa. Kipu ja siihen liittyvä liikerajoitus ovat neuraalisesti säädeltyjä nosifensiivisiä vasteita. Manuaalisen terapian vaikutusmekanismit ovat nekin neuraalisia, eivät mekaanisia. Järkevä manuaalinen kivunhoito perustuu tämän ymmärtämiseen.

Lähteet

Rabey et al. 2015: Pro-nociceptive and anti-nociceptive effects of a conditioned pain modulation protocol in participants with chronic low back pain and healthy control subjects. Man Ther. 2015 Dec;20(6):763-8. doi: 10.1016/j.math.2015.02.011. Epub 2015 Mar 7.

Scroll to top