Ryhti ja linjausongelmat

Aina silloin tällöin iskee kirjoittajan blokki. Omastani olen kärsinyt jo pidemmän aikaa. Kaikki tuntuu olevan jo sanottu jossain muualla, ja paremmin. Mutta löytävätkö ihmiset kuitenkaan kaikkea tarvitsemaansa tietoa? Niinpä päätin ryhtyä ohjaamaan ihmisiä sivustoihin ja teksteihin, jotka ovat tehneet itseeni suurimman vaikutuksen.

Ensimmäisenä kunnian saa Paul Ingrahamin sivusto PainScience.com. Kyseessä on massiivinen tietokanta, joka sisältää uskomattoman määrän kirjoituksia, e-kirjoja ja tiedonjyväsiä aiheesta kipu. Melko luottavaisin mielin voin väittää Ingrahamin käsittelevän sivustollaan käytännössä kaikkia yleisiä kiputiloja, joita terapiaklinikoilla hoidetaan. Tekstit ovat laajoja, kattavia ja vahvasti lähdeviitteistettyjä. Suosittelen lämpimästi alkuperäisten kirjoitusten lukemista, mikäli englannin kieli suinkin taipuu. Kirjoittaja myös uudistaa ja päivittää kirjoituksiaan jatkuvasti, niinpä sivustolle kannattaakin säännöllisin väliajoin myös palata.

Alla oleva katkelma on kääntämäni lainaus Ingrahamin artikkelista Your Back is not Out of Alignment. Se käsittelee kehoterapioissa yleisesti kivun syynä pidettyjä biomekaanisia ongelmia kuten huonoa ryhtiä ja linjausongelmia.

”Melkein jokainen, joka on koskaan käynyt fysioterapiassa tai lääkärissä itsepintaisen kivun vuoksi, on saanut kuulla olevansa epämuodostunut ja hauras – ei aivan näillä sanoilla, mutta viesti on ollut sama. Kuten ankupunkturistien voi luottaa syyttävän useimpia ongelmia qi:n virtauksen häiriöistä, manuaaliterapeutit tyypillisesti tapaavat syyttää kivusta ”mekaanisia” tai ”strukturaalisia” ongelmia:

  • vinoja lantioita
  • eri pituisia jalkoja
  • puristuneita hermoja
  • lättäjalkaa ja ylipronaatiota
  • heikkoa keskivartalon voimaa
  • epätasaista polvilumpion kulkua
  • faskiaalisia vääristymiä
  • pois paikoiltaan olevia nikamia tai SI-niveliä
  • lieviä selkärangan kurveja (skolioosia)
  • liian litteää tai liian notkolla olevaa niskaa tai selkää
  • huonoa ryhtiä tai ergonomiaa
  • ”kireitä” rakenteita (kuten iliotibiaali-jännettä)
  • hartian liikehäiriöitä
  • kallon suturoiden liikeongelmia

… ja valtavasti muita tekniseltä kuulostavia ongelmia kuten sääriluun kiertymiä, jyrkkiä Q-kulmia, ja monia muita absurdeja esimerkkejä. Jotkin näistä voivat ihan hyvin olla oikeitakin. Itselläni esimerkiksi on lievä mutta selkeä epämuodostuma oikeassa jalassani, joka on aiheuttanut minulle jonkin verran kipua. Mutta tutkittu tieto selkeästi soittaa, että useimpien ”biomekaanisten” ongelmien merkitystä on suuresti liioiteltu. Tällaisissa diagnooseissa on ainakin viisi suurta ongelmaa:

  1. Kivun strukturaaliset selitysmallit eivät ole ainoastaan heikosti tutkitun tiedon tukemia, viimeisten 25 vuoden aikana tutkimus on heikentänyt niitä entisestään.
  2. Ammattilaiset harvoin ovat niistä yksimielisiä (huono diagnostinen luotettavuus).
  3. Suurimmalle osalle strukturaalisista diagnooseista ei voi tehdä mitään vaikka niistä oltaisiinkin yhtä mieltä.
  4. Potilaille annetaan usein hälyttävä idea, jonka mukaan lievinkin vinouma on ”vakavaa” (ja voi vaatia kallista terapiaa korjaantuakseen).
  5. Viimeiseksi, biomekaniikan takaa on vaikea nähdä uusia, hyödyllisempiä tapoja tarkastella kivun toimintaa.

Ymmärtääkseen vammoja ja kipuongelmia, sekä toipuakseen näistä tehokkaammin, on sekä potilaiden että ammattilaisten lakattava ajattelemasta kehoa rikki menevänä koneena, ja ryhdyttävä pohtimaan enemmän sotkuista fysiologiaa, erityisesti neurologiaa ja biokemiaa, ja vieläkin sotkuisempaa psykologiaa ja elämäntapatekijöitä. Lääkehoidon sivuvaikutukset ja hienovaraiset patologiat ovat isoja ajureita kivussa. Uupuminen, emotionaalinen hätä, tupakointi ja tosi huonossa kunnossa oleminen ovat kaikki paljon tärkeämpiä riskitekijöitä kivulle kuin mikään tyypillinen ”linjaushäiriö” on ikinä ollut. Ja sitten on vielä tapa, jolla krooninen kipu näyttäytyy omana sairautenaan, ja kummallinen ilmiö nimeltä sentraalinen sensitisaatio, joka käytännössä vääntää nupit kaakkoon kaikelle kivulle. Kipu itsessään on paljon oudompi ja hyödyllisempi asia ymmärrettäväksi – sen syttymisherkkyys, sen arvaamattomuus – kuin ne monet mekaaniset viat jotka oletettavasti sitä aiheuttavat.”

– Paul Ingraham, PainScience.com

Lue alkuperäinen artikkeli: Your Back is Not Out of Alignment

Scroll to top